Inleiding

LET OP: De informatie in deze quest kan verouderd zijn. Vanuit AgriHolland / AHA Leermiddelenbouwers kunnen we op dit moment niet garanderen dat alle links werken. Mocht u toch veel waarde hechten aan dit lesmateriaal en ziet u graag dat de informatie wordt bijgewerkt, neem dan contact op met ons via @: info @ aha-leermiddelenbouwers.nl of telnr. 0317 - 467 666.

 

Onder andere door de hongersnood tijdens de Tweede Wereldoorlog is de nadruk in de Nederlandse landbouw op productie komen te liggen. Via grote, gespecialiseerde boerenbedrijven en door het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen lukte het om steeds hogere opbrengsten te halen. Door het steeds verder opjagen van het groeiproces raakten bodem en dieren letterlijk uitgeput.

 

In een reactie hierop ontstond de biologische landbouw, een milieu- en diervriendelijke vorm van landbouw. Uitgangspunt voor de biologische boeren was dat er geen 'onnatuurlijke' producten zoals kunstmest of diergeneesmiddelen gebruikt worden. Pas later is 'biologisch' ook bij een groep consumenten in beeld gekomen, die (gezonde) voedingsmiddelen willen die zonder chemische bestrijdingsmiddelen geteeld zijn en diervriendelijk geprocuceerde vleesproducten.

 

De opdrachten in deze webquest zijn afgeleid vanuit informatie wat te vinden is in het dossier Biologische landbouw op de website van AgriHolland.

 

De webquest omvat: